Повод за интервюто е организираният на 11 април от Българскатаасоциация за

...
 Повод за интервюто е организираният на 11 април от Българскатаасоциация за
Коментари Харесай

Искаме да активизираме българската диаспора

 Повод за интервюто е проведеният на 11 април от Българскатаасоциация за дялово и рисково вложение конгрес в Берлин. С Евгени Ангелов беседва Александър Андреев.
Ако би трябвало да обясните на един напълно неосведомен човек: какво тъкмо значи „ дялово и рисково вложение "?

Ангелов: Много елементарно. Нашите членове оказват помощ на компании да порастват, да се развиват – и обезпечават финансиране там, където банките нямат опция да го създадат. Близо една трета от финансираните компании не са основани от български жители, само че откриват офиси в България. Може да се каже, че ние „ придърпваме "  най-енергичните и най-предприемчивите хора в района да започват компании и да наемат хора в България.

А каква изгода имат вашите членове от тази активност?

Ангелов:Нашите членове – това са фондовете. Те порастват с фирмите. Идеята е чрез парите, които те влагат, по-късно компанията да се препродаде или пък те да си продадат дяловете и в последна сметка да завоюват пари. Ние представляваме общо-взето всички институционални вложители, които са основани в България.

Какво е това „ институционален вложител "?

Ангелов: Истински фондове. Ако аз и Вие стартираме да влагаме в компании като физически лица, ние няма да бъдем институционални вложители. При нас членуват общо-взето всички фондове, локално основани в България – 7-8 на брой.

Като чуят „ рискови капитали ", мнозина незабавно ще си показват тези финансови акули, които купуват и препродават компании, или разрушават фирмите на обособени сегменти и след това ги продават. С това ли се занимават вашите членове?

Ангелов: Твърдо не. Нашите членове влагат в разрастващи се, растящи компании – и интензивно способстват за развиването на тези компании. Това, за което може би говорите, са към този момент много големите фондове, които купуват огромни индустриални компании, нормално в Западна Европа и Съединени американски щати, които по-късно реструктурират, разпарчетосват и така нататък

Г-н Ангелов, Вие цитирате данни на списание „ Форбс ", където София е обозначена като една от привлекателните дестинации за стартъпи. Какви тъкмо са числата и по какъв начин може да се потвърди и изясни това изказване?

Ангелов: „ Форбс " си има методология за тази статистика. Гледат се доста разнообразни параметри. Например – какъв брой коства да стартираш компания; каква съпътстваща инфраструктура има; има ли такива фондове, като нашите членове, които могат да поддържат започващите компании; какъв брой скъпо е за живеене; какво е качеството на живот...

Вие представихте своята активност във Виена, в Лондон, а в този момент и в Берлин. Какво очаквате от такива събития?
 Evgeny Angelov (Privat)
Евгени Ангелов е ръководител на Българската асоциация за дялово и рисково вложение

Ангелов: Ние имаме две съществени цели. Едната е да активизираме българската диаспора, тъй като българите по света вършат доста забавни неща. Част от тях стават вложители, други стартират да оказват помощ на компании, трети пък се замислят дали да не се върнат в България. Втората ни цел е да осведомяваме фондове – да вземем за пример тук, в Берлин - които желаят да започват офиси в България. На срещата в Берлин пристигнаха към 150 души и отзвукът беше доста позитивен.

Тези дни Българска народна банка заяви, че българите, които работят в чужбина, през предходната година са внесли в страната 1,15 милиарда евро – т.е., те са най-големият задграничен вложител. Вашата асоциация има ли концепция да работи с тези хора и да ги стимулира да влагат в стартъпи? Защото огромна част от техните пари позитивно отиват за ползване и закупуване на недвижими парцели.

Ангелов: Точно това е нашата цел. Да се влага там, където ние сме конкурентоспособни. В производството на нововъведения в някои сфери, като програмен продукт, нишово произвеждане на артикули, които имат някаква световна апликация. Тоест, търсим не тези хора, които пращат пари на своите родители, които пък ги харчат за консумация. Търсим хората, които желаят да влагат и от това сами да завоюват пари. А фирмите да се развиват.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР